• Informatický týždeň v D-éčkach

          • V dňoch od 19. 6 do 22. 6 sa na našej škole uskutočnil informatický týždeň pre študentov D tried so zameraním na informatiku.
            Počas týchto dní študenti z 3.D triedy pracovali prvé dva dni s doc. Ing. M. Kvaššayom, PhD. a Ing. P. Rusnákom, PhD. na projekte, ktorý začali už počas roka. Cieľom tohto projektu bolo vytvorenie hry Bomberman so všetkým, čo by hra mala obsahovať. Hru robili v programe Greenfoot, v ktorom sa počas tohto týždňa naučili nové príkazy a spôsoby, ako v ňom pracovať a fungovať. Nasledujúce dva dni Ing. Forgácsová ukázala študentom ako pracovať s umelou inteligenciou, pomocou ktorej vytvorili rôzne obrázky, memes či zaujímavý dizajn písmen pre jednotlivé slová. Výsledky práce zhmotnili do elektronického časopisu.

            Dňa 20. 6. 2023 sa študenti 1.D a 2.D triedy pod vedením Ing. Apoleníka a Ing. Kvaššaya zúčastnili exkurzie v spoločnosti SEPS a.s. Žilina. SEPS a.s. zaisťuje bezpečnú a spoľahlivú prevádzku slovenskej prenosovej sústavy a prenos elektriny v rámci Slovenska a tiež z alebo do zahraničia. Študenti mohli vidieť ovládacie panely, pomocou ktorých dispečeri riadia a vykonávajú 24 hodinový dohľad nad distribúciou elektrickej energie na území Slovenska a štátmi Európskej únie. Na riadiacich pultoch im boli znázornené grafy s aktuálnymi hodnotami pri prenosoch elektrickej energie. Sprievodca exkurziou Ing. Kret M. vysvetlil študentom postupy tvorby cien elektrickej energie pre spoločnosti a pre domácnosti, princípy obchodovania s energiami na Slovensku. Pre študentov priniesla táto exkurzia viaceré poznatky a vedomosti, ktoré môžu uplatniť pri aj ďalšom štúdiu na našej škole.

            Zvyšné dni strávili študenti 1.D a 2.D programovaním. Študenti 1.D spolu s PaedDr. M. Skladaným vstúpili do tajov programovania mobilných zariadení v blokovom prostredí MIT App Inventor 2, v ktorom vytvárali rôzne jednoduché aplikácie a hry. Naučili sa vytvárať aj programy pre micro:bity pomocou rádiového signálu tak, aby micro:bity mohli medzi sebou posielať informácie.
            Keďže mobilné aplikácie dominujú svetu smartfónov, tak sa i študenti 2.D rozvíjali v tejto oblasti a to pod vedením Bc. M. Jurkoviča. Venovali sa analýze mobilných aplikácií v jazyku Kotlin v prostredí Android Studio.V nasledujúcom dni sa študenti zamerali na programovanie v jazyku Python. Ako projekt si vybrali jednoduchú a zábavnú hru piškvorky, ktorá im umožnila uplatniť nové znalosti v praxi.

            Tento týždeň si žiaci užili a odniesli si z neho nové vedomosti.

            V. Masaryková (3. D), Ing. P. Kvaššay, PaedDr. M. Skladaný, Bc. M. Jurkovič 

          • Športový týždeň

          • Študenti so zameraním na športovú prípravu sa v týždni od 19.6. do 23.6.2023 zúčastnili športových aktivít, ktoré im zorganizovali vyučujúci TSV. Program bol pestrý. V pondelok sa začalo hneď zhurta – v crossfitovom štúdiu Honey Badger Gym, kde sa športovci nenechali zahanbiť a po hodinke mokrí odchádzali pod sprchy. V utorok si oddýchli pri športových hrách v športovej hale, kde sa im prihovoril aj majiteľ predajne Vereda Sport Peter Fapšo, ktorý objasnil dôležitosť správneho výberu športovej obuvi a zodpovedal aj otázky ekonomického charakteru manažovania športovej predajne. V stredu nasledovala regenerácia vo vodách miestneho kúpaliska a týždeň sme zakončili besedou s paraolympionikmi v kine Mier, kde sa študenti zamysleli nad vlastným zdravím a spoznali príbehy hendikepovaných športovcov.
            No+Ži

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
        • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
        • 00162086
        • 2020712309
        • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje