• Anna Karenina - vášnivé divadelné predstavenie

          • Pani zástupkyňa Jarošová spoločne s pánom učiteľom Skladaným a pani učiteľkou Hamárovou nás - 2. A, 1. A a 4. C zobrali 22.02.2023 na divadelné predstavenie Anna Karenina v Mestskom divadle Žilina.

            Ako tínedžeri sme nevedeli, čo máme očakávať, ale nakoniec sme boli veľmi milo prekvapení. Páčila sa nám gradácia deja a talentovaní herci veľmi intímne znázornili nálady, myšlienky a emócie postáv. Nemecký dramatik Armin Petras, ktorý je pôvodným režisérom tejto hry, sa perfektne zameral na hlavné momenty z knihy.

            Toto dielo je súčasťou maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Vďaka tomuto podujatiu sme lepšie pochopili Annin tragický príbeh hľadania šťastia.

            Alexandra, Beata, Sandra, 2. A

          • Nediskriminácia

          • Vzdelávacie podujatie bolo zamerané na pracovný trh pre budúcich absolventov s akcentom na výberové konania rôzneho druhu. Čo vlastne znamená slovo diskriminácia? Prečo k nemu dochádza?

            Dňa 22. 02. 2023 sa žiaci 4. A triedy zúčastnili spolu s pani profesorkou Ing. Janou Tvrdou prednášky v Považskom osvetovom stredisku. Témou bola diskriminácia na pracovisku a ako jej predchádzať. Týmito poznatkami nás previedol bývalý študent obchodnej akadémie a zároveň absolvent Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Mgr. Michal Horváth, ktorý zároveň pracuje ako lektor pre Slovenské národné stredisko pre ľudské práva v Bratislave.

            Na základe tejto prednášky sme boli oboznámení, ako fungujú pracovné pohovory, akým odpovediam sa treba vyhnúť a ako postupovať v prípade útoku na našu osobu zo strany zamestnávateľa či zamestnancov, čo je mobbing, bossing, šikana.

            Informácie boli pre nás nové a zaujímavé. Dúfame, že ich budeme vedieť aplikovať aj v budúcnosti.

            Ondrušová, Ďurišová (4. A)

          • Prežijeme v mestách?

          • Opäť sme sa zúčastnili prezentácie s n. o. SEEDS. Interaktívnou hodinou, v pondelok 20. februára 2023, nás sprevádzala cestovateľka, sprievodkyňa a aktivistka Kristína Poláková.

            Tentoraz bola prezentácia o tom, či prežijeme v mestách aj naďalej, ak sa nezačneme zamýšľať viac ekologicky. Ukázali sme si ako vyzerali Tatry kedysi. Býval tam iba les. Oproti roku 2003 tu nastali obrovské zmeny. Prebrali sme si odlesňovanie, stúpanie mora, otepľovanie zeme, topenie ľadovcov. Pozreli sme sa na to, ako sú určité mestá zelené a čo preto robia. Dozvedeli sme sa aj o zelených strechách, swapoch, ekologických záhradách a aký zmysel má vysádzať stromy pozdĺž ciest a chodníkov. Na strechy môžeme umiestniť solárne panely. Stromy sú v mestách tiež veľmi potrebné, lebo pod ich korunami je nižšia teplota. Šetrenie vody je dôležitým aspektom ochrany prírody a zdrojov pitnej vody. Dôležité je využívať sezónne zdroje dažďovej vody, ktorou môžeme polievať kvety a rastliny a neplytvať pitnou vodou. Môžeme recyklovať a obmedziť kupovanie vecí v plastových obaloch.

            Na konci prezentácie nám dala prednášajúca zaujímavé individuálne úlohy. Prvá sa nazýva „Hra na dvojičky“. Zmyslom celej hry je uvedomiť si, že vec, ktorú používame každodenne, sa dá nahradiť niečím ekologickejším. V druhej úlohe sa zamýšľame nad tým, akým spôsobom k nám cestujú koreniny, pochutiny, ovocie či zelenina z iných krajín. Tešíme sa, keď sa s prednášajúcimi stretneme aj osobne, nielen v online priestore.

            Ing. Jana Tvrdá, Karolína Juríková (1. A), Natália Fulmeková (1. A)

          • Deň v štýle H3KNI SA

          • V stredu 15. 3. 2023 sme v našej škole vymenili klasické tradičné vyučovanie za preventívny program pod názvom H3KNI SA, ktorý sa realizuje v rámci iniciatívy Na veku záleží. Hlavným cieľom bolo motivovať žiakov k lepšiemu a zdravšiemu životnému štýlu, bez fajčenia a cigariet.

            Počas dopoludnia absolvovali žiaci prvého až tretieho ročníka workshopy podľa vlastného výberu s mladými a inšpiratívnymi influencermi, ktorí sú im blízki vekom aj záujmami. S Bekimom debatovali na tému, prečo sa nevzdávať aj keď iní hovoria, že to už nejde. Nemenej zaujímavý najmä pre dievčatá bol workshop s Miškou, kde sa celkom otvorene diskutovalo na tému sexualita, žiaci sa stretli s problematiku porúch príjmu potravy, ako rozbehnúť podnikanie už na strednej škole, inšpiratívny bol určite aj Marek, prvý víťaz (dnes už svetovej) súťaže King of the North, workshop občianskeho aktivizmu a extrémizmu. Veľmi nás teší, že pozvanie prijal aj Rasťo Baránek, rodák z Považskej Bystrice, ktorý je dôkazom toho, ako sa mladý človek bez športovej minulosti a zázemia môže dostať medzi svetovú cyklistickú špičku.

            Veríme, že pomocou týchto inšpiratívnych mladých ľudí  žiaci našli novú inšpiráciu do života a svojich aktivít.

            PhDr. Katarína Dudrová a Ing. Milan Apoleník

            ​​​​​​​
          • Čo sa deje s našou planétou? Čomu sa už nevyhneme a čo ešte vieme zvrátiť?

          • Vo štvrtok 16. februára sme si tovaroznalectvo spestrili interaktívnou prezentáciou na tieto témy s environmentalistkou Sandrou Hejdúchovou z n.o. SEEDS. Trieda 1. A a aj ja sme sa nechali vniesť do pútavej prednášky o fungovaní našej Zeme, o výzvach a krízach, ktorým dnes čelíme. Žiaci s prednášajúcou aktívne diskutovali o možnostiach zmierňovania negatívnych následkov nášho pôsobenia na tejto planéte.

            Prezentácia o tom, čo sa deje s našou planétou, bola zaujímavá a výborne podaná. Dozvedeli sme sa mnoho nových informácií, ako napríklad že teplotný rozdiel medzi dnešnou priemernou teplotou a teplotou v dobe ľadovej je 6 °C. Náš celkový dojem je výborný a nevieme sa dočkať ďalšej spolupráce s organizáciou SEEDS.

            Ing. Jana Tvrdá, Natália Fulmeková (1. A)

          • Naši žiaci v NBS, a. s., Bratislava

          • V utorok 14. 02. 2023 sa vybraní žiaci 4. a 3. ročníka našej školy  zúčastnili exkurzie v centrálnej banke SR - v Národnej banke Slovenska v Bratislave. Žiaci navštívili interaktívnu expozíciu vo výstavnej miestnosti NBS, ktorá im priniesla odpovede na rôzne otázky z oblasti peňazí. Žiaci spoločne s lektorkou rozobrali históriu našej meny, ochranné prvky bankoviek a ako vznikajú a kde končia mince a bankovky.  Okrem iného sa dozvedeli, prečo sa európske štáty integrovali do EÚ a Eurozóny. Na záver exkurzie sme si každý  na pamiatku vyrazili vlastnú mincu s obrazom budovy NBS, ktorá bude súčasťou našich peňaženiek ako talizman.

            M. Kerepecká, M. Mináriková

          • Toto rozprávanie mi pomohlo zmenšiť strach a znovu veriť, že všetko bude dobré...

          • Ekonóm by mal sledovať spoločensko-politické dianie vo svete a poznať smerovanie ekonomiky. Dobrý ekonóm vie, že každá kríza prináša ekonomike straty a ohrozenia a zároveň nové príležitosti. V súvislosti s prebiehajúcim vojnovým konfliktom na Ukrajine si v pondelok 13. februára 2023 nezisková organizácia SEEDS pre žiakov 2. C, triedy s duálnym vyučovaním,  pripravila interaktívnu prezentáciu s dokumentaristom Pavlom Pekarčíkom a politologičkou Evou Plánovskou na tému: Ukrajina - čo sa deje u nášho východného suseda? Ako je skryté už v názve tejto organizácie, jej cieľom bolo nie posúvať poslucháčom fakty a názory, ale – zasiať v mladých ľuďoch semienko zvedavosti a kritického myslenia a podať informácie očami priamych svedkov vojnových udalostí. Sympatické bolo, že prednášajúci nepoznali odpovede na všetky otázky, ale motivovali žiakov k vlastnému hľadaniu odpovedí. V reakciách žiakov bolo vidno, že niektoré fakty sa im ťažšie spracúvali. Dôležité je, že emotívne slová a dokumentárne zábery Pavla Pekarčíka vzbudili u nich záujem o veci verejné a chuť meniť svet k lepšiemu. Lebo nikto totiž nie je ostrovom samým pre seba a efekt motýlích krídel funguje viac, než sme často ochotní si pripustiť.

            Z názorov účastníkov:

            Sofia: „Bolo to veľmi zaujímavé, ako sme sa mohli pýtaťotázky. Nepoznám nikoho vo svojej blízkosti, kto bol takto ako pán Pavol na Ukrajine. Konečne som počula ozajstnú realitu... Keď 24. 02. 2022 začala vojna na Ukrajine, tak som sa veľmi bála, čo bude ďalej, a o necelých pár dní to už bude rok a stále pracujem so svojim strachom. Toto rozprávanie mi trošku pomohlo zmenšiť strach, veriť, že to bude všetko dobré a konečne zvíťazí dobro nad zlom. Páčilo by sa mi, keby máme takéto prednášky častejšie.“

            Rebeka: „Najviac sa mi páčili fotografie ktoré boli skutočné a nie hoaxy. Pani a pán boli veľmi milí a ochotní. Nehovorili tak nudne a pripravili si to, aby to bolo zaujímavé. Nepáčilo sa mi,  že prednáška bola online. Skôr by som preverovala osobne, možno by to bolo viac zaujímavejšie. Ale inak bolo všetko super.“

            Ľubka: „Na prednáške sa mi páčilo, že obaja prednášajúci boli nestranní - neobhajovali len Ukrajinu, poukazovali aj na jej chyby. Prezentácia bola veľmi dobre spracovaná, neobsahovala rozsiahle informácie, ale stručné fakty. Fotky pána Pavla ma veľmi zaujali - bola to podľa mňa najlepšia časť prednášky. Vyobrazili nám skutočné následky vojny. Na prednáške sa mi nepáčilo, že bola uskutočnená online formou. Bolo to trochu neosobné.“

            Sophia: „Páčilo sa mi, že nám boli ukázané skutočné fotky, ktoré nafotil človek, ktorý bol na Ukrajine niekoľko mesiacov počas aktívnej vojny. Prekvapilo ma však, že prednáška prišla takmer po roku, odkedy vojna vypukla. Podľa môjho názoru, mohla prísť trochu skôr, keď sa o túto tému ľudia ešte zaujímali. Teraz každého trápia skôr následky, ktoré vojna spôsobila našej krajine. Napríklad vysoká inflácia. To je najväčší problém.“

            Ing. Anna Pirošová, triedna 2. C

          • Školské kolo v spracovaní informácií na PC

          • V utorok 7. februára 2023  sa žiaci II. a III. ročníka zúčastnili školského kola v spracovaní informácií na počítači. Do súťaže sa zapojilo 31 žiakov.
            Súťaž prebehla v jednej súťažnej disciplíne: 10-minútový odpis na rýchlosť v programe ATF Editor.

            V 10-minútovom odpise v programe ATF Editor – II. ročník sa umiestnili: na 1. mieste Laura Sabina Batěková z II. C triedy s výkonom 290 ČÚ/min a % chýb 0,0; na 2. mieste Laura Čelková z II. A triedy s výkonom 212 ČÚ/min a % chýb 0,13; na 3. mieste Vanesa  Tomanová s výkonom 204 ČÚ/min a % chýb 0,09.

            V 10-minútovom odpise v programe ATF Editor – III. ročník sa umiestnili:  na 1. mieste Barbora Halašková z III. D triedy s výkonom 239 ČÚ/min a % chýb 0,0; na 2. mieste Patrik Macháč z III. D triedy s výkonom 228 ČÚ/min a % chýb 0,17; na 3. mieste Simona Slaninková z III. A triedy s výkonom 223 ČÚ/min a % chýb 0,30.

            K dosiahnutým výsledkom žiakom blahoželáme.
            Ďakujeme žiakom za účasť.

            Ing. Klabníková, Ing. Tvrdá

          • Všetko čo neviete o ekonomike, financiách a marketingu a báli ste sa opýtať

          • Katedra ekonomiky Žilinskej Univerzity organizovala 30. 1. 2023 sériu výberových prednášok na tému: Všetko, čo neviete o ekonomike, financiách a marketingu a báli ste sa opýtať. Zúčastnili sa ich aj študenti 4. D.
            Na začiatku prednášok moderujúci profesor predstavil ďalších profesorov konkrétnych odborov. Študenti sa zúčastnili 7 prednášok z rôznych odvetví ekonomiky a manažmentu. Každá prednáška sa zaoberala inou tematikou, napr. reklama, finančná gramotnosť, štatistika, finančné podvody, atď. Po prednáškach účastníci absolvovali zábavnou formou kvíz v aplikácii Kahoot. Prvých 12 najúspešnejších študentov získalo hodnotné ceny - začínajúc taškami s logom UNIZA, až po mobilné telefóny a tablety. Na akcii sa zúčastnilo viac ako 300 študentov 3. a 4. ročníka z celého Slovenska. Našim študentom sa prednášky na univerzite veľmi páčili, rozšírili si svoje obzory a nasmerovali ich na ďalšie štúdium.

            Timotej Sádecky a Adriána Pojezdalová (4. D)

            Viac informácií nájdete na Facebooku katedry.

          • Naša kolegyňa Ing. Miriam Lidajová v TOP 30!!!

          • CEEV Živica a Komenského inštitút organizujú aj tento rok projekt v podobe ocenenia Učiteľ Slovenska.  Ocenenie Učiteľ Slovenska zdôrazňuje význam učiteľského povolania a snaží sa pozdvihnúť jeho status.
            Nadväzuje na medzinárodnú cenu Global Teacher Prize pre špičkových pedagógov z celého sveta. Som nesmierne šťastná a pyšná, že spomedzi viac ako 1000 nominovaných učiteľov sa naša kolegyňa, aktuálne účastníčka 6. ročníka Komenského inštitútu dostala do TOP 30!

            Miriam, držíme Ti palce a i naďalej Ťa budeme podporovať v Tvojich aktivitách.

            PhDr. Katarína Dudrová

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
        • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
        • 00162086
        • 2020712309
        • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje