• Obchoďáci navštívili Štrasburg

          •     Nezisková organizácia Seeds umožnila našej škole zúčastniť sa vzdelávacej cesty do Štrasburgu. Mali sme možnosť spoznať prácu europoslancov, spôsob prijímania zákonov a taktiež vidieť priebeh zasadania parlamentu. Europarlament je inšpirovaný gréckym koloseom, ktorého hlavná budova je od roku 1999 pomenovaná po Louise Weissovej, ktorú prezývali aj stará mama Európy. Jej život sa dokonca spája s Milanom Rastislavom Štefánikom, ktorý sa stal jej veľkou láskou mladosti. V neformálnej debate europoslanec Vladimír Bilčík ochotne odpovedal na všetky otázky, ktoré študentov zaujímali.
               Navštívili sme aj Európsky súd pre ľudské práva, ktorého prácu nám priblížila naša sudkyňa Alena Poláčiková. Debata s ňou bola  veľmi zaujímavá. Zároveň si študenti mali možnosť uvedomiť, že sloboda nie je samozrejmosť.
                Spoznali sme aj historické centrum mesta, ktoré sme si prešli pešo i na lodi. Mohli sme obdivovať katedrálu Notre-Dame alebo štvrť Petite France. Mesto Štrasburg je rozdelené na francúzsku a nemeckú časť. Naskytla sa nám tak jedinečná šanca komunikovať až v troch svetových jazykoch – anglicky, nemecky i francúzsky. Mesto nás prekvapilo veľkým množstvom zelene a zaujímavou architektúrou.
                Takáto forma vzdelávania bola pre nás všetkých veľkým prínosom, zaujímavou skúsenosťou a inšpiráciou.

            Ing. Jana Forgácsová, Ing. Jana Bellová a študenti 4. D

          • eTwinning na OA

          • V tomto školskom roku sme sa pridali do najväčšej komunity európskych škôl - eTwinning.
               Na odborných ekonomických predmetoch sme začali pracovať na medzinárodnom projekte Reklamná agentúra – kreatívne reklamy. Našou partnerskou školou je Obchodní akadémia Prostějov z ČR. Zameraný je na podporu využívania moderných informačných  a komunikačných technológií.
               Program eTwinning je súčasťou európskeho programu celoživotného vzdelávania Life Long Learning. eTwinning umožňuje pedagógom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady. Umožňuje zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov, pracovať na svojom profesijnom a osobnom raste a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese.

          • Kreatívne s micro:bitom

          • Počas troch dní od 9. 5. do 11. 5. 2022 sa v počítačovej učebni 04 uskutočnila aktivita Kreatívne s micro:bitom. Realizovala sa formou intenzívneho vzdelávania programovania zakúpeného hardvéru. Tejto aktivity sa zúčastnili 8 študenti a 2 študentky 1. – 3. ročníka pod vedením učiteľa Miroslava Skladaného.
            Študenti sa v prvý deň zoznámili s funkcionalitou, zapájaním a programovaním rôznych senzorov (napr. svetelného senzora, teplotného senzora, senzora vlhkosti, PIR senzora), OLED displeja, servomotorov, autíčok, kamery Smart AI Lens s podporou umelej inteligencie a iných prídavných zariadení. V druhý deň študenti vytvárali v dvojiciach vlastné výtvarné a technické projekty, pri ktorých použili okrem vlastnej fantázie aj zvuky, naprogramované pesničky, LED pásik, LED displej aj už vyššie spomínané zariadenia. Vytvorené projekty budú odprezentované aj v aktivite Week of micro:bit. V posledný deň sa konala výuka zameraná na témy: Premenná, Vetvenie a Cyklus FOR. Študenti v každej téme po krátkej teórii programovali rôzne úlohy z pripravených pracovných listov.

          • Girl's Day na OA

          • Aj v tomto roku štvrtý štvrtok vo štvrtom mesiaci sa na celom svete oslavoval Girl‘s Day - medzinárodný deň žien a dievčat v IT. V našej škole sme jeho oslavu presunuli na 10. 5. 2022 z organizačných dôvodov. Pri tejto príležitosti sme sa poďakovali pani učiteľkám našej školy, ktoré odovzdávajú študentkám vedomosti z oblasti IT a zvyšujú aj ich zručnosti na hodinách informatiky, aplikovanej informatiky a wordprocesingu. Do ďalších dní sme im zaželali veľa síl, entuziazmu, nadšených študentiek a veľa zdravia.
            Počas tohto dňa sa uskutočnila aj výstava vybraných projektov študentiek našej školy, ktoré vytvárali v mesiaci apríl. Tieto projekty si mohli prezrieť i vyskúšať všetci študenti školy.

            Stránka projektu:

          • Jazykový týždeň 2. A

          • Aj v tomto školskom roku 2021/2022 sme sa zúčastnili jazykového týždňa s lektorom. Tentokrát to bol týždeň od 2. do 6. mája. Boli sme rozdelení do dvoch skupín a každá skupina mala 3 hodiny denne s lektorom a 2 hodiny s učiteľkou angličtiny. Prvé hodiny s lektorom sme sa predstavovali. Ďalšie dni si pre nás každý deň pripravil zaujímavé aktivity. Hrali sme Scrabble či Bingo, vyhľadávali sme nové slovíčka v slovníkoch a následne ich použili v dialógoch, hádali sme názvy filmov podľa citátov, ale najmä sme sa veľa rozprávali. Celý týždeň sme si maximálne užili a už teraz sa tešíme na ďalší rok. Simona Cesnáriková, 2. A

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
        • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
        • 00162086
        • 2020712309
        • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje